|
SON DAKİKA
Kaya Karakaya Anadolu Lisesi Bilim…
Elazığspor'dan Transfer Açıklaması
Elazığ Şehidini Gözyaşları İle Uğurladı
Diğer Davacılar da Davalarından Vazgeçsin
Kuduz Vakası Kontrol Altına AlındıGıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulmecit Yaşa Karakoçan'daki kuduz hastalığının kontrol altında olduğunu açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulmecit Yaşa Karakoçan'daki kuduz hastalığının kontrol altında olduğunu açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulmecit Yaşa yaptığı yazılı açıklamada; “Bingöl Merkezde ikamet eden Şerif Gezici'yi ısırarak ölümüne neden olan ve kuduz virüsü taşıyan kurtun Bingöl iline geçişi esnasında İlimiz Karakoçan İlçesi Bulgurcuk köyü ile Sarıcan beldesindeki merada otlayan hayvanları ısırması sonucu bu köylerdeki bazı sığırların Kuduz Hastalığına yakalanmasına sebep olmuştu.
Mayıs ayında meydana gelen ısırma vakası sığırlarda Kuduz hastalığının inkubasyon süresi (virüsün vücuda girdikten sonra hastalık belirtilerinin çıkmasına kadar geçen süre) çok uzun olması (1 aydan 1 yıla kadar) nedeniyle ısırık vakalarının gerçekleştiği günden 3 ay sonra sığırlarda hastalık belirtileri çıkmıştır.
İlk kuduz belirtisi vakası Karakoçan İlçemizin Bulgurcuk köyünde 05.08.2011 tarihinde görülmüş, söz konusu sığır Karakoçan İlçe Müdürlüğü tarafından müşahede altına alınmış, geçici karantina konulmuş, hayvan ölünce başı kesilerek numune olarak Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiş, yapılan tahlilde Kuduz Hastalığı olduğu kesinleşmiştir. Bu tarihten sonra kalıcı karantina uygulaması başlatılmıştır.
Bulgurcuk köyünde daha sonra 2 sığırda yine kuduz şüpheli vaka olmuş, bu hayvanlar da itlaf edilip, gömülmek suretiyle imhası yapılmıştır.
Sarıcan beldesinde de yine aynı kurdun ısırması sonucu 4 adet sığırda İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kuduz hastalığı tespit edilmiş, bu hayvanlar da itlaf edilip, gömülmek suretiyle imha edilmiştir. 2 adet sığır ise hastalık şüphesiyle müşahedeye alınmıştır.
İlk vakanın görüldüğü tarihten itibaren İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından gerek Bulgurcuk köyünde gerekse Sarıcan Beldesinde gerekli idari ve fenni tedbirler alınmış, yerleşim alanlarında yoğun bir aşılama yapılmıştır.
Bu kapsamda Bulgurcuk köyünde; 800 adet sığır ile 5 adet köpek ve 3 adet kedi, Sarıcan Beldesinde ise; 1500 adet sığır, 10 adet köpek ile 4 adet kedi olmak üzere toplamda 2300 adet sığır, 15 adet köpek ve 7 adet kedi İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kuduz aşısı ile aşılanmıştır.
Söz konusu yerleşim birimlerine ilk vakanın görüldüğü tarihten itibaren hemen hemen hergün İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri giderek kuduz hastalığı ile ilgili eğitim çalışması ve aşılama faaliyetlerini yürütmüş olup, bundan sonra da çalışmalar devam edecektir.
Ayrıca yerleşim birimlerinde Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden uzman iki veteriner hekim ile Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü ve veteriner hekimleri tarafından geniş bir epidemiyolojik çalışma yapılmıştır. Yine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de insan sağlığı açısından söz konusu yerlerde taramalar gerçekleştirmiştir. Söz konusu yerleşim birimlerinde bugüne kadar herhangi bir insan ısırığı vakası da olmamıştır” dedi.
Haber:Yusuf AKBAYIR
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|